Nigerias värdepappersregulator har stött centralbankens kryptoförbud genom att stänga av sitt planerade regelverk för digitala tillgångar.

Den nigerianska värdepappers- och börskommissionen har lagt sina planer för att reglera kryptovalutor i spärr efter det senaste förbudet från centralbanken som förbjuder finansinstitut att betjäna kryptobörser.

I ett e-postmeddelande som citerades av Daily Post på fredag uppgav SEC :

„För att få tillträde till SEC Regulatory Incubation Framework, bedöms härmed alla personer (och produkter) som berörs av CBN-cirkuläret den 5 februari 2021 tills sådana personer kan driva bankkonton inom nigerianen banksystem.“

Som tidigare rapporterats av Bitcoin Billionaire erkände kommissionen digitala tillgångar redan i september 2020. Vid den tiden sa SEC att den var inställd på att skapa en reglerande sandlåda för kryptovalutor som en del av ansträngningarna att helt reglera marknaden.

För SEC är dess senaste uttalande som svar på förfrågningar från intressenter om de upplevda politiska konflikterna mellan tillkännagivandet i september och centralbankens cirkulär. Enligt kommissionen kommer det lagstadgade sandlådeförslaget för icke-kryptofintech-företag som fokuserar på kapitalmarknaden fortfarande att fortsätta som planerat.

Reaktionerna på centralbankens kryptoförbud har uppenbarligen delats längs etniska och geopolitiska linjer över hela landet med de mer progressiva sinnen i politiken som argumenterar mot flytten

Centralbanken för sin del har sagt att åtgärden togs för att bekämpa användningen av virtuella valutor av kriminella element i Nigeria.

Senatens plenarsession på torsdag såg några senatorer som krävde en mer nyanserad strategi från centralbanken när det gäller att reglera kryptovalutor. Senator Sani Musa från Niger East Senatorial District hävdade emellertid att Bitcoin hade gjort nairan „nästan värdelös.“

Som en del av överläggningarna beslutade den nigerianska senaten att bjuda in CBN-guvernören att framträda i lämpliga kommittéer för att diskutera möjliga mekanismer för framtida kryptovalutaregler i landet.